Alege lentilele fotocromatice ( heliomate )
Expunerea prelungita la soare, la cantitati mari de ultraviolete (UV), ne imbolnaveste ochii. De multe ori, ne amintim doar vara ca soarele isi pune amprenta asupra vederii noastre, insa poate fi daunator tot timpul anului. Dar stiti exact cum ne afecteaza soarele ochii?
Cantitatea de UV este mai mare in miezul zilei, la altitudini mari, cand lumina solara se reflecta in apa, gheata sau zapada. Nu trebuie sa va lasati pacaliti de nori, razele soarelui trec atat prin norii mici, cat si prin ceata. De asemenea, este foarte important sa nu va uitati niciodata direct la soare, nici macar in timpul eclipselor, riscul de retinopatie solara fiind foarte mare. Si nu in ultimul rand, retineti ca efectul razelor ultraviolete este unul cumulativ. De aceea, este foarte importanta prevenirea de la varste fragede – ochelari sau palarii cu boruri largi.
Procesul de transformare reversibilă, în sensul modificării (în plus sau în minus) proprietăţii de absorţie a spectrului electromagnetic, se numeste FOTOCROMISM, in trecut se folosea termenul de lentile heliomate, fiind o denumire de produs a unei lentile fotocromatice.
Lentilele fotocromatice sunt lentilele care reactioneaza la razele UV si care isi modifica proprietatile (culoarea) “intunecandu-se” la exterior. Proprietatea prin care un material reactioneaza la radiatiile ultraviolete este fotocromismul, procesul constand in absorbtia luminii sub influenta temperaturii mediului.
In trecut, lentilele fotocromatice erau produse doar din sticla minerala, schimbandu-si culoarea pana la un procent de 50% si intr-un timp foarte lung. Astazi, datorita noilor tehnologii, schimbarea culorii se face in proportie de pana la 88% intr-un timp mult mai scurt, 12% in cateva secunde.
Materialele din care se produc lentilele sunt mateiale organice precum policarbonatul, trivex, sticla organica si sticla minerala, ele se activeaza la interactiunea cu radiatiile ultraviolete, cu alte cuvinte, daca nu exista aceste raze UV, lentilele raman in stare incolora.
In sezonul rece, lentilele se vor colora mult mai repede decat vara deoarece intervine factorul temperatura dar vor ajunge in stadiul de transparenta totala intr-un timp mult mai lung, temperatura optima este de 23 de grade.
Lentilele fotocromatice din sticla minerala au un timp diferit de colorare comparativ cu cele din materialele organice. In functie de cantiatea de expunere ce a fost acumulata pana in acel moment, lentilele din sticla minerala vor ajunge dupa un timp mai lung la o culoare inchisa.
Cum stii daca ai nevoie de lentile heliomate?
In general, astfel de lentile sunt pentru persoanele ce sufera de sensibilitate crescuta la lumina sau de fotofobie. Disconfortul simtindu-se din cauza unei lumini puternice, chiar daca e naturala sau artificiala. Pentru a se ameliora aceasta sensibilitate este nevoie de o protectie pentru ochi.
Pacientii carora li se recomanda purtarea acestui tip de lentile sunt:
- Cei ce au cataracta sau diabet, fiindu-le afectat contrastul si vederea nocturna
- Cei ce consuma medicamente ce le provoaca sensibilitate la lumina
- Copiilor, ochii lor fiind mult mai vulnerabili la razele UV
- Cei ce au avut la nivelul ochilor interventii chirurgicale
- Persoanele care au o viata activa si sufera de fotofobie
Alege lentile heliomate, pe langa faptul ca va protejeaza ochii de lumina puternica din exterior, acestea va protejeaza si de lumina albastra emanata de soare sau de dispozitive digitale.
Lumina albastra contribuie la tulpina digitala a ochilor si provoaca stres oxidativ in retina. Este posibil ca expunerea pe termen lung la lumina albastra, emanata de soare, monitoare, display al telefonului sau a altor dispozitive digitale sa creasca riscul de degenerare maculara si alte probleme la ochi in viitor.
Consultati un specialist in optica medicala si discutati despre eventualele probleme cauzate de expunerea ochilor la diferite surse de lumina daunatoare. Utilizati ochelari potriviti cu lentile fotocromatice, pentru a va proteja vederea si pentru a evita aparitia anumitor afectiuni.
Este deja cunoscuta influenta negativa a radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii oculare cauzate de expunerea indelungata, in special de tip UVA si UVB.
Recent, studiile au demonstrat asocierea unor patologii cu expunerea la lumina de inalta energie. In acelasi timp ‘’stresul ocular’’ poate sa fie dezvoltat in activitatile cu medii de iluminare necorespunzatoare (led, neon, xenon) ce emit cantitati masive de lumina albastra. Este prioritar in aceste conditii sa fie utilizata o solutie care sa blocheze total si acest tip de expunere.