Radiatia luminoasa

Lumina este stimulul care actionand asupra retinei, produce senzatia vizuala. Din punct de vedere fizic, lumina este o radiatie electromagnetica; pentru a fi perceputa de om ea trebuie sa aiba anumite caracteristici: frecventa trebuie sa fie cuprinsa intre limitele sensibilitatii vizuale ale receptorilor fotosensibili din retina, adica in domeniul de lungimi de unde de circa 300–660 nm, iar intensitatea trebuie sa depaseasca pragul de sensibilitate al acestora. In sens larg se poate folosi termenul de “lumina” si pentru radiatii electromagnetice invizibile pentru om, ca de exemplu lumina infrarosie sau cea ultravioleta.

Lumina soarelui este alcatuita din lumina rosie, portocalie, galbena, verde, albastra, indigo si violeta. Cand se combina, devine lumina alba pe care o vedem. Fiecare dintre acestea are o energie diferita si o lungime de unda diferita. Razele rosii au lungimi de unda mai lungi si mai putina energie. In capatul opus, razele albastre au lungimi de unda mai scurte si mai multa energie. Lumina care pare alba poate avea mai mult albastru in componenta sa, ceea ce face ca ochiul sa fie expus la o cantitate mai mare de energie din spectrul de lungime de unda albastra.

Lentilele din portofoliul ITAL-LENTI care protejeaza ochii impotriva radiatiilor UV sunt indicii inalti  si impotriva radiatiilor de lumina albastra (HEV) sunt BluBlock si UV Tech.

Lumina albastră de înaltă energie (HEV)

Cum afecteaza lumina albastra ochii?

Aproape toata lumina albastra vizibila trece prin cornee si cristalin si ajunge la retina. Aceasta lumina poate afecta vederea si poate imbatrani prematur ochii. Studiile recente arata ca prea multa expunere la lumina albastra poate provoca:

  • Oboseala oculara digitala: lumina albastra emisa de ecranele calculatoarelor si de dispozitivele digitale pot reduce contrastul, ceea ce duce la oboseala oculara digitala. Oboseala, ochii uscati, lumina redusa, sau pozitia in fata calculatorului pot provoca oboseala oculara. Printre simptomele oboselii oculare se numara durere sau iritare a ochilor si dificultatea de focalizare.
  • Deteriorarea retinei: Studiile arata ca expunerea prelungita la lumina albastra, in timp, poate deteriora celulele retiniene. Aceasta poate provoca probleme vizuale cum ar fi Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV).

Unde suntem expusi la lumina albastra?

 

Cea mai mare sursa de lumina albastra este soarele, dar in afara de acesta mai exista multe alte surse cum ar fi:

  • Lumina fluorescenta
  • CFL (becurile cu lumina fluorescenta)
  • Lumina cu LED
  • Televizoarele cu ecran de tip LED
  • Monitoarele PC-urilor, telefoanele mobile si ecranele tabletelor

 

Expunerea la lumina albastra in fata monitoarelor este mica in comparatie cu expunerea la razele soarelui. Si totusi, exista indoieli asupra efectelor pe termen lung datorita distantelor mici de privire la monitoarele dispozitivelor electronice si timpului indelungat pe care il petrecem privind la acestea. Potrivit unui studiu recent fondat de NEI, ochii copiilor absorb mai multa lumina albastra de la ecranele dispozitivelor digitale decat ochii adultilor.

Unde suntem expusi la lumina albastra?

 

Cea mai mare sursa de lumina albastra este soarele, dar in afara de acesta mai exista multe alte surse cum ar fi:

  • Lumina fluorescenta
  • CFL (becurile cu lumina fluorescenta)
  • Lumina cu LED
  • Televizoarele cu ecran de tip LED
  • Monitoarele PC-urilor, telefoanele mobile si ecranele tabletelor

 

Expunerea la lumina albastra in fata monitoarelor este mica in comparatie cu expunerea la razele soarelui. Si totusi, exista indoieli asupra efectelor pe termen lung datorita distantelor mici de privire la monitoarele dispozitivelor electronice si timpului indelungat pe care il petrecem privind la acestea. Potrivit unui studiu recent fondat de NEI, ochii copiilor absorb mai multa lumina albastra de la ecranele dispozitivelor digitale decat ochii adultilor.

Beneficiile luminii albastre

 

Lumina albastra este necesara pentru o viata sanatoasa:

  • Creste nivelul starii de alerta, ajuta memoria si functiile cognitive
  • Regularizeaza ritmul circadian – ciclul natural de treaz si somn al organismului
  • Prea putina expunere la lumina soarelui la copii poate afecta cresterea si dezvoltarea ochilor si a vederii

 

Studiile recente arata ca deficienta de lumina albastra poate contribui la cresterea recenta a numarului de miopi.

Produsele Ital-Lenti care protejeaza ochii impotriva radiatiilor UV si HEV sunt tratamentul Blu Block si materialul special UV Tech

Radiațiile UV

Radiatiile UV sunt radiatii nocive pentru corpul uman, implicit creeaza leziuni globului ocular.

Radiatia UV este cuprinsa intre 200-380 nm si se imparte in trei benzi: UVA (315 – 380 nm), UVB (280 – 315 nm) si UVC (200 – 280 nm). Soarele este cea mai mare sursa care emite radiatii UV. Radiatia UVC este oprita de straturile atmosferice, ramanand sa ne protejam de UVB si UVA, radiatii care ajung la globul ocular.

Materialele care protejeaza ochii de radiatiile UV sunt materialele de indici inalti, materialul special UV Tech si tratamentul Blu Block.

Oboseala oculara - Astenopia Acomodativa

Computerul a devenit o parte necesara, indispensabila a vietii noastre cotidiene atat la serviciu cat si acasa astfel ca in ultimii ani a crescut foarte mult perioada petrecuta in fata dispozitivelor digitale (computer, laptop, tableta, TV, console de joc sau smartphone-uri) ajungandu-se la o expunere medie de aproximativ 6-9 ore pe zi.

Sindromul de oboseala vizuala provocata de calculator reprezinta o afectiune ce apare ca urmare a focalizarii privirii pe un monitor pentru perioade de timp indelungate, mai mult de 3 ore pe zi, fara intrerupere.

Simptomele vizuale pot fi vederea incetosata, diplopia, oboseala oculara, fotofobia, cefaleea, senzatia de ochi uscat asociate cu manifestari generale precum oboseala generalizata.

Ital-Lenti recomanda produsele specializate Relax si Relax Mobile cu putere adaugata pentru un confort sporit pentru activitatile sustinute la distante mici

Polarizarea Luminii

Lumina este emisa de diferite surse cum ar fi Soarele sau becurile. Procesul de emisie al undelor electromagnetice este rezultatul dezexcitarii atomilor care se afla in stari cu energie mare, instabile, care revin in stari cu energie mica numite si stari fundamentale. Atomii se comporta ca niste oscilator microscopici care emit lumina. Procesul de emisie este unul aleatoriu, o sursa de lumina fiind compusa din foarte multi asemenea oscilatori. Prin urmare directia dupa care oscileaza campul electric si respectiv campul magnetic este un aleatorie. Acest tip de lumina se numeste naturala sau nepolarizata.

Razele soarelui se reflecta in mai multe directii si se propaga in valuri care se misca in planuri verticale si orizontale. Razele verticale sunt utile si nu au efecte nocive asupra ochiului uman, insa razele reflectate pe o suprafata orizontala duc la efectul de stralucire orbitoare, unul suparator si care poate deveni periculos in anumite circumstante. Acest filtru polarizat depus pe lentila, nu permite razelor de lumina orientate orizontal sa ajunga pana la ochi. Sunt blocate in acest fel razele soarelui care se reflecta din diverse suprafete – apa, nisip, zapada, caroseria unei masini sau orice altceva ar putea reflecta soarele. Reflexia luminii este tocmai sursa de disconfort a multora dintre noi in timpul zilelor de vara si a celor de iarna.

Lentilele Polarizate de la Ital-Lenti ofera un confort sporit atunci cand lumina reflectata de pe diferite suprafete produce disconfort

Fotofobia

Cand iesi de la intuneric la lumina sau invers, ochilor le ia ceva timp pana se adapteaza, fapt ce provoaca un anumit disconfort. Insa atunci cand se ajunge la durere, iritatie, lacrimare, migrene, inseamna ca ai o problema reala cu lumina!

In spatele acestei sensibilitati a ochilor stau niste probleme pe care nu e bine sa le ignori:
Afectiuni oculare –
precum conjunctivita, blefarita sau infectia pleoapelor, uveita sau inflamarea tesuturilor inferioare ale ochiului, glaucomul, miopia, zgarieturi ale suprafetei oculare, corpuri straine. In principiu, orice afectiune, oricat de minora ar fi, poate cauza fotofobia.

Lentile Ultra-Personalizate

Lentilele ultra-personalizate sunt realizate in functie de parametrii masurati ai ramei pe fata purtatorului, pentru a compensa anumite patologii sau a pentru a mari nivelul de perceptie al detaliilor. Majoritatea oamenilor prezinta asimetrii faciale, care pot influenta vederea prin lentilele ochelarilor. Daca ochelarii nu sunt efectuati conform parametrilor in care se asaza rama pe fata purtatorului, in situatiile de asimetrii sau monturi neajustabile, rezultatul poate fi pierderea semnificativa a campului vizual sau a acuitatii vizuale.

Lentilele progresive ultra-personalizate au un mare grad de confort vizual, adaptare instantanee si un camp vizual natural, nealterat de aberatiile de astigmatism oblic. Sunt recomandate atat pentru corectia anumitor patologii sau asimetrii cat si in cazul in care se doreste atingerea unor performante optice maxime.

Lentilele monofocale ultra-personalizate ofera un confort vizual sporit, perceptia clara a detaliior fiind lipsite de aberatii. Sunt recomandate in cazul unor puteri dioptrice mari sau a unor puteri sfero-cilindrice.

 

Ital-Lenti recomanda gama de lentile progresive de top: Twice Armonie, Twice, My Premium, Premium Mobile

Claritatea lentilelor

Claritatea lentilelor este direct proportionala cu indicele de refractie si  coeficientul ABBE.

O regula generala legata de materialul lentilei: cu cat indicele de refractie este mai mare, creste densitatea lentilei. Cu cat lentila este mai densa, cu atat este mai deviata raza de lumina care o traverseaza. Unul din efectele nedorite este reflexia, de aceea este important tratamentul antireflex depus pe lentila. Alt efect este aberatia cromatica, care se traduce prin incetosarea lentilei sau aparitia unui “curcubeu” catre marginea lentilei.

Numarul ABBE este o constanta adimensionala (41 pentru ochiul uman), utilizata pentru a descrie proprietatile de dispersie a luminii. Cu cat numarul  Abbe este mai mic, cresc aberatiile cromatice si scade contrastul imaginii. Pe masura ce indicele de refractie creste, scade numarul Abbe.

Tratamentele antireflex

Sunt tratamente depuse pe lentilele oftalmice aeriene care ajuta la imbunatatirea claritatii imaginii, la rezistenta si la intretinerea mai usoara a lentilei in timp.

Tratamentele antireflex sunt:

  • Standard – cu putine straturi depuse pe suprafata lentilei – care asigura o transmisie optima a luminii prin lentila pentru o vedere clara.
  • Performante – cu o multitudine de straturi – care sunt rezistente la zgariere si au caracteristici hidrofobe, oleofobe si antistatice, care pot oferi transmisibilitate marita pentru o acuitate foarte buna si capacitate crescuta la deteriorare.
  • Ultraperformante – tratamente cu caracteristici super-hidrofobe, oleofobe, antistatice cu rezistenta crescuta la zgariere – cu de 6 ori mai rezistente decat tratamentele standard – care sunt garantate pe o perioada mare de purtare in conditii optime.

 

Lentile ochelari si Lentile heliomate

Sofatul in conditii de iluminare scazuta

Conform studiilor recente, multe persoane simt o crestere a stresului psihofizic la sofat, mai ales  in conditii de vizibilitate scazuta, precum la apus, inainte de rasarit, pe parcursul unei zile cu ploaie sau in conditii de ceata.

Sunt trei cauze particulare problematice ce se regasesc in momentul conducerii unui autovehicul, in conditii de vedere nocturna sau de luminozitate scazuta:

  • Probleme vizuale cauzate de dilatarea pupilara mare
  • Probleme vizuale datorate miscarilor rapide si frecvente ale ochilor
  • Probleme vizuale cauzate de orbirea provenita de la faruri

 

Capacitatea ochiului de a dilata pupila pentru a permite o cantitate mai mare de lumina necesara vederii nocturne, influenteaza calitatea imaginilor percepute si in acelasi timp modifica si profunzimea detaliilor.

In lentilele monofocale dezvoltate recent au fost calculate geometrii specifice free-form asferice si atorice ce au permis eliminarea aberatiilor deranjante, mai bine percepute datorita starii de dilatare ,,midriaza,, din vederea nocturna.

Ital-Lenti recomanda produsele specializate pentru sofat Easy Drive cu cele doua geometrii – monofocala si progresiva – cu depunere de tratament special Iron Drive.

Aberatiile lentilelor

Termenul defineste generic orice deformare a imaginii, obtinuta cu un sistem optic, care se manifesta prin neclaritatea sau colorarea imaginii si prin necorespondenta ei cu obiectul. Aceste tulburari sunt cauzate de influenta indicelui de refractie al mediului refringent si de drumul geometric, de lungimea de unda a luminii incidente si de fenomenul de difractie.

.

Exista mai multe tipuri de aberatii, clasificate primar ca aberatii de rang scazut si aberatii de rang inalt.

Aberatiile de rang scazut sunt comune si relativ usor de corectat, printre ele fiind aberatiile de sfericitate, aberatiile cromatice si cele geometrice.

  • Aberatia sferica este diferenta de refractie intre centrul si periferia lentilei, respectiv razele marginale sunt refractate mai mult decat cele paraxiale. Datorita acestui efect, ochiul normal (emetrop) se va transforma seara intr-unul usor miop, deoarece vederea nocturna este predominant periferica, fiind asigurata de celulele cu bastonase. Pe timpul zilei, vederea diurna este asigurata mai ales de celulele cu conuri din macula lutea care sunt impresionate predominant de razele luminoase centrale, situate paralel cu axul optic.
  • Aberatia cromatica (acromatismul) se produce datorita fenomenului de dispersie a luminii ce strabate mediile transparente (lentile, prisme etc.) din care este alcatuit un sistem optic. Imaginile formate in instrumentele optice necorectate pentru acest tip de aberatie apar intotdeauna cu marginile colorate.

Astfel, in cazul unei lentile convergente, focarul razelor violete se formeaza mai aproape decat al celor rosii.

Prin urmare, va exista o anumita pozitie a ecranului pentru care pata luminoasa va avea conturul cu irizatii violet si o alta pozitie extrema pentru contur cu irizatii de culoare rosie. Intre cele doua poate fi identificata si o pozitie intermediara pentru care pata va avea suprafata minima, caz in care vom avea o regiune de concentrare maxima a luminii albe.

  • Aberatia geometrica consta in abaterea de la conditia de astigmatism, respectiv capacitatea unui sistem optic de a forma pentru fiecare punct al unui obiect o imagine care este tot un punct. Este produsa ca urmare a faptului ca drumurile optice ale diferitelor raze de lumina ce concura la formarea fiecarui punct al imaginii variaza in urma trecerii acestor raze prin diferite zone ale mediului optic.
  • Aberatia de astigmatism oblic, intalnita frecvent ca un defect de vedere, este rezultatul unor curbari diferite ale lentilelor in diferite planuri. Dar chiar si lentilele sferice care sunt perfect simetrice prezinta un tip de astigmatism pentru lumina care se apropie de lentila dintr-un punct de pe axa optica. Astigmatismul oblic este o aberatie a razelor in afara axei care determina liniile radiale si tangentiale in planul obiectului sa se concentreze brusc la diferite distante in spatiul imaginii.Astigmatismul oblic nu apare din asimetria lentilei, ci dintr-o asimetrie in natura cailor optice urmata de raze in planurile tangentiale si sagitale. Pentru planul radial, razele extreme sunt simetrice in raport cu raza centrala. Pentru planul tangential, cu toate acestea, lungimile de unda si unghiurile de incidenta pe suprafata lentilelor sunt diferite pentru razele de sus si de jos.

Pentru lentilele progresive a fost optimizata o geometrie specifica, cu un design optimizat la distanta si semidistanta,  ce ofera confort sporit si reducerea  aberatiilor de astigmatism oblic mai ales din zonele laterale.

Aberatiile de rang inalt sunt modificari complexe ale transmiterii imaginilor prin mediile refringente. Cele mai frecvent intalnite sunt coma, aberatiile de tip trefoil, quadrafoil sau Zernicke.

  • Coma este o aberatie care provoaca raze de la un punct de lumina in afara axei in planul obiectului pentru a crea o neclaritate asemanatoare unei “comete” indreptate departe de axa optica (pentru coma pozitiva). O lentila cu coma considerabila poate produce o imagine clara in centrul campului, dar devine din ce in ce mai incetosata spre margini. Pentru o singura lentila, coma poate fi corectata partial prin schimbarea razei de curbura a lentilei.

Coma este dependenta de forma, deci o forma de lentila poate fi gasita cu coma zero pentru o anumita distanta obiect.

Pentru corectia mai versatila a comai, se poate folosi o combinatie de doua lentile, ambele fiind corectate pentru coma zero la distanta obiectului infinit. Separarea corespunzatoare a acestor doua lentile poate corecta coma la diferite distante ale obiectelor.

Prin modificarea mediilor refringente ale ochiului, chirurgia refractiva poate determina aparitia aberatiilor de rang scazut sau inalt, respectiv senzatii vizuale neplacute pacientului. Aberatiile induse de procedurile refractive sunt cauzate de diferenta intre suprafata tratata si cea expusa luminii, fenomen mai accentuat noaptea, cand pupila este larg deschisa. Prin urmare, pot aparea fenomene precum imagini fantomatice, halouri sau scaderea sensibilitatii la contrast, respectiv neidentificarea contururilor obiectelor in lumina slaba. Acestea pot fi cu atat mai suparatoare cu cat modificarile care se adreseaza sistemului optic al ochiului uman sunt mai importante.